La acción cooperativa y su incidencia en la agenda 2030 en el marco de una soberanía alimentaria y el feminismoLa Camperola S.Coop.V.

  1. María Fernanda Flórez Zabala 1
  2. Juan Pedro Soriano Hernández 2
  3. Samuel Ortiz Pérez 2
  1. 1 Universidad de Valencia, España
  2. 2 Universidad de Alicante, España
Journal:
GeoGraphos: Revista digital sobre Geopolítica, Geografía y Ciencias Sociales

ISSN: 2173-1276

Year of publication: 2023

Volume: 14

Issue: 1

Pages: 103-120

Type: Article

More publications in: GeoGraphos: Revista digital sobre Geopolítica, Geografía y Ciencias Sociales

Abstract

Cooperative action has been one of the necessary pillars for the achievement of the proposals of the 2030 Agenda and the SDGs. The experience of the agro-ecological cooperative La Camperola, located in the southern regions of Alicante, shows a boost in cooperative values and strategies linked to new patterns of production distribution consumption in the field of agri-food, especially in rural and peri-urban areas. From its origins, almost a decade ago, to the new strategies of resilience in the context of the health pandemic, it evokes the need to contribute to new parameters of collective entrepreneurship and economic diversification that make it possible, at least, to sustain an agricultural activity that is an alternative to large scale monopolised agri-food distribution. Therefore, its socio territorial, economic and environmental repercussions are analysed, based on a cooperative project linked to the social and solidarity economy network, food sovereignty, agroecology, responsible political consumption, and transformative education, among others. However, changes are constant, and the demands of a non-conventional social enterprise generate important contradictions that should be noted.

Bibliographic References

  • Altieri, M.Á, & Nicholls, C. I. (2012). Agroecología: única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica, en Agroecología, 7(2), 65-83 p.
  • Altieri, M.Á, & Nicholls, C. I. (2020). La agroecología en tiempos de covid-19, Medellin- Centro Latinoamericano de Investigaciones Agroecológicas (CELIA), 3.
  • Amat Montesinos, X.; Ortiz-Pérez, S. (2015). La ruralidad del 15-m. Iniciativas desde el movimiento agroecológico alicantino, ACME: An International E-Journal for Critical Geographies, 14(1), 185-199 p.
  • Cabanes Morote, M.; Gómez López, JD. (2014). Ensayo sobre "Economía social y Soberanía Alimentaria. Aportaciones de las cooperativas y asociaciones agroecológicas de producción y consumo al bienestar de los territorios, en CIRIEC, España 2014 (82), 127-154 pp.
  • Cividanes Hernández, J.L. (2012). Marco teórico de la economía solidaria: conceptos y enfoques, en Gómez, López, J.D. y Souza, Barbosa, M.J. Estrategias y acciones de Desarrollo Rural a través de Cooperativas y Emprendimientos Solidarios. España pp. 11-28.
  • Fao (2014). Agroecología para la seguridad alimentaria y nutrición. Actas del simposio Internacional de la FAO. Recuperado de http://www.fao.org/3/a-i4729s.pdf
  • Harvey, D. (2007). Espacios del capital: hacia una geografía crítica. Akal, 445 p.
  • López-Jiménez, J.; Ortiz-Pérez, S. (2021). La contribución de los proyectos por una soberanía alimentaria al desarrollo local sostenible de Alicante, Cuadernos de Geografía, 106, pp. 113-226. https://doi.org/10.7203/CGUV.106.20516
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2020). Del Medio Urbano Al rural: Buenas Prácticas de Emprendimiento de nuevos habitantes. Subdirección General de Dinamización del Medio Rural (RRN), 185 p.
  • Morán García, M.E (coord.) (2008). Internacionalización de las cooperativas: aspectos jurídicos, económicos, geográficos y sociológicos. Tirant lo Blanc, 230 p.
  • Ortiz-Pérez, S. (2015). Un espacio cooperativo. Soberanía alimentaria y solidaridad internacionalista campesina. Barcelona: Icaria, 168 p.
  • Razeto, L (2009). Las empresas alternativas. Nordan, 196 p.
  • Rosset, P. (2008). Food sovereignty and the contemporary food crisis, en Development, 51(4),460-463. https://doi.org/10.1057/dev.2008.48
  • Sánchez, J.L. (2017). Las prácticas económicas alternativas en perspectiva geográfica: Universidad Salamanca. 74 p.
  • Sánchez, J.L; Espinosa A.I. (2020). ¿Alternativa o adaptación? Los grupos de consumo de alimentos ecológicos en el área urbana de Alicante, en Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales. Barcelona: Universidad de Barcelona, vol. XXIV, nº 638, pp 2-32. https://doi.org/10.1344/sn2020.24.27056
  • Siliprandi, E. (2011). Mujeres y agroecología: Nuevos sujetos políticos en la agricultura familiar, en Entrepueblos (org.): Colonialismos del siglo XXI. Negocios extractivos y defensa del territorio en América Latina. Icaria, 93-108 p.