Dues rondalles també valencianes: "El soldat de la motxilla" i "El teuladí i el rabiblanc"

  1. Vidal Lloret, Vicent
Revue:
Ítaca: Revista de Filología

ISSN: 2172-5500

Année de publication: 2011

Titre de la publication: Dossier: Centenari Enric Valor

Número: 2

Pages: 243-252

Type: Article

DOI: 10.14198/ITACA2011.2.10 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openRUA editor

D'autres publications dans: Ítaca: Revista de Filología

Résumé

Aquest article és el resultat de l'estudi que es féu a partir d'una arreplega de rondalles a la Vila Joiosa (Marina Baixa, País Valencià). Es tracta de la transcripció fonètica i del breu estudi fet a partir de dues rondalles que encara no havien estat documentades al territori valencià, però que ja havien aparegut en uns altres punts dels països de parla catalana. En concret, es tracta del tipus Aa-Th 330B ("El soldat de la motxilla"), que amb el sistema ATU formarà part del tipus ATU 330, que sí que ha estat documentat al País Valencià; i del tipus ATU 245 ("El teuladí i el rabiblanc"), ben semblant a l'ATU 112, dels quals encara no se'n tenia notícia en l'àmbit valencià. Aquest estudi, per tant, és una baula més que contribueix a reafirmar la pertinença del fons rondallístic oral valencià a un marc rondallístic culturalment pancatalà i, és clar, universal.

Références bibliographiques

  • Aarne, Antti (1910): Verzeichnis der Märchentypen, Hèlsinki, Suomalainen Tiedeakatemia.
  • Aarne, Antti i Stith Thompson (1928): The Types of the folk-tale, Hèlsinki, Suomalainen Tiedeakatemia.
  • Aarne, Antti i Stith Thompson (1961): The Types of the Folktale: A Classification and Bibliography, Hèlsinki, The Finnish Academy of Science and Letters.
  • Beltran, Rafael (2007), Rondalles populars valencianes. Antologia, catàleg i estudi dins la tradició del folklore universal, València, Publicacions de la Universitat de València.
  • Borja, Joan (2011): «Etnopoètica i territori: unitat i diversitat de la rondallística catalana», en Dari Escandell i M. Jesús Francés (ed.), Etnopoètica i territori: unitat i diversitat, Càller, Arxiu de Tradicions de l’Alguer.
  • Martínez, Francesc (1920): Còses de la meua tèrra (la Marina). Segona tanda, València, Fills de Francés Vives Mòra.
  • Oriol, Carme (2002), Aproximació a l’etnopoètica. Teoria i formes del folklore en la cultura catalana, Valls, Cossetània.
  • Oriol, Carme i Josep M. Pujol (2003): Índex tipològic de la rondalla catalana, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • Propp, Vladimir (2006): Morfología del cuento, Madrid, Fundamentos [la primera edició és de 1928].
  • Rondcat: cercador de la rondalla catalana, Arxiu de Folklore, Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Darrera consulta: 15/12/2011 URL: <http://www.sre.urv.cat/rondcat>
  • Uther, Hans-Jörg (=ATU) (2004): The Types of International Folktales. A Classification and Bibliography. Based on the System of Antti Aarne and Stith Thompson, 3 vols., Hèlsinki, Academia Scientiarum Fennica.