La trilogía “sistemas agroforestales-agroecología-agricultura familiar”una referencia válida para la transformación de los sistemas alimentarios agroindustriales
- Frank Gustavo Tovar Zerpa
- José Jesús Rojas López
ISSN: 1316-0354
Datum der Publikation: 2022
Ausgabe: 28
Nummer: 55
Seiten: 231-242
Art: Artikel
Andere Publikationen in: Revista agroalimentaria
Zusammenfassung
Currently, there are national and international agreements, programs, and policies aimed at transforming conventional food systems into sustainable and resilient systems, with the purpose of eliminating or reducing the impacts of climate change and industrialized agriculture on natural ecosystems and rural societies. In Venezuela, industrialbased food systems are dominant due to their socioeconomic importance and contributions to feeding the social majority. Even when they are neither unique nor exclusive, they occupy the areas with the most significant comparative ecological and accessibility advantages. However, apart from the aforementioned environmental consequences, they are also criticized for undervaluing territorial identities and local cultures, corporate domination of marketing circuits, and dependence on external inputs. Although progress has been made in overcoming these criticisms, it is still slow in increasing resilience, reducing inequalities and risks, and creating regenerative, circular, and systemic strategies. For this reason, proposals for transformation towards sustainable and resilient systems, capable of reducing or eliminating the negative impacts of climate change are now more frequently emphasized. Traditional systems (agroforestry, agro-ecological, and family systems), on the other hand, share environmental, cultural, territorial, and economic attributes, with adaptations to different environments in the country. By virtue of their own social and technological constitution, much more closely linked to nature, they generate less negative environmental effects, in addition to acceptable profitability and territorial roots. Following this line of thought, the objective of this contribution is to promote the trilogy «Agroforestry-Agroecology-Family farming systems» in the desired processes of agro-ecological changes. Methodologically, the approach to the subject was carried out in three phases: i) review and interpretation of the literature; ii) the importance of agroforestry systems as a strategy for food security and adaptation to climate change; and, finally, iii) the need for ecological improvement of Venezuelan food systems. These purposes are fundamentally inscribed in the Sustainable Development Goals and the 2030 Agenda of the United Nations Organization.
Bibliographische Referenzen
- Altieri, M., y Nicholls, C.I. (2000). Agroecología: teoría y práctica para una agricultura sustentable. México, DF: PNUMA, Red de Formación Ambiental para América Latina y El Caribe, Serie Textos Básicos para la Formación Ambiental.
- Callo-Concha, L., Krishnamurty, L., y Alegre, J. (2002). Cuantificación de carbono secuestrado por algunos sistemas agroforestales y testigos, en tres pisos ecológicos en la Amazonía del Perú. En L. Krishnamurty y M. Uribe Gómez (Eds.), Tecnologías agroforestales para el desarrollo rural sostenible (pp. 159-182). México, DF: PNUMA y SEMARNAT, Serie de textos básicos para la formación ambiental 8.
- Caporal, F. R. y Costabeber, J. A. (2004). Agroecología: algunos conceptos y principios. Brasil, Brasilia: Ministerio de Desarrollo Agrario, Secretaría de Agricultura Familiar, DATER, IICA.
- Crespo Silva, I. (2013). Sistemas agroforestales. Conceptos y métodos. Brasilia, Brasil: Sociedad Brasileira de Sistemas Agroforestales (SBSAF).
- Elizalde, G., Viloria, J., y Rosales, D. (2007). Geografía de los suelos de Venezuela. En GeoVenezuela, tomo 2, Medio físico y recursos naturales (pp. 402-537). Caracas, Venezuela: Fundación Empresas Polar.
- Fassbender, H. W. (1993). Modelos edafológicos de sistemas agroforestales. Turrialba, Costa Rica: Proyecto agroforestal CATIE/GTZ.
- Fonini, R., y Lima, J. E. de S. (2013). Agrofloresta e alimentação: o alimento como mediador da relação sociedade-ambiente. En W. Steenbock, L. da Costa y Silva, R. Ozelame da Silva, A. S. Rodrigues, J. Perez-Cassarino y R. Fonini (Orgs.), Agrofloresta, ecologia e sociedade (pp. 197- 231). Curitiba, Brasil: Kairós Ediciones.
- Gabaldón, J. A. (2006). Desarrollo sustentable. La de América Latina. Caracas, Venezuela:Grijalbo.
- García Álvarez-Coque, J. M., y Bigné, G. (2020). El regadío histórico de la huerta de València (España) como Sistema Importante del Patrimonio Agrícola Mundial (SIPAM). Agroalimentaria, 26(50), 281-301. https:// doi.org/10.53766/Agroalim/2020.26.50.17
- Gliessman, S. R. (2002). Agroecología: procesos ecológicos en agricultura sostenible. Turrialba, Costa Rica: CATIE.
- Gutiérrez, A. (2020). Economía y políticas agroalimentarias. Caracas, Venezuela: Banco Central de Venezuela (BCV), Gerencia de Comunicaciones Institucionales, Departamento de Publicaciones.
- Koohafkan, P., y Altieri, M. (2010). SIPAM: un legado mundial de paisajes agrícolas notables. LEISA Revista de Agroecología, 30(3), 6-8.
- Krishnamurty, L., Buendía Nieto, A., y Moran Valente, M. (2002). Seguridad alimentaria y participación de la mujer campesina en huertos caseros. Estudio de caso en las comunidades de Novara, Edo. Veracruz y San Miguel Tlaixpan, Edo. de México. En L. Krishnamurty y M. Uribe Gómez (Eds.), Tecnologías agroforestales para el desarrollo rural sostenible (pp. 345-359). México DF: PNUMA- SEMARNAT.
- Lhumeau, A., y Cordero, D. (2012). Adaptación basada en ecosistemas: una respuesta al cambio climático. Quito, Ecuador: Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN).
- Miccolis, A., Vivan, J. L., Gonçalves, M., Méier, R., y Porro, R. (2011). Políticas públicas y sistemas agroforestales: lecciones aprendidas a partir de cinco estudios de caso en Brasil. En R. Porro y A. Miccolis (Orgs.), Políticas públicas para el desarrollo agroforestal en Brasil (pp. 1-24). Belém do Pará, Brasil: ICRAF-World Agroforestry Centre.
- Moraes, M. H. C. da S., Kato, O. R., Sablayrolles, M. das G. P., Azevedo, C. M. B. C. de, y Oliveira, J. S. R. de. (2022). Inovação nos quintais agrobiodiversos da Cooperativa D’Irituia, Pará. Ciência Florestal, 2(1), 309-332. https://doi.org/10.5902/1980509854864
- Morrison, J. (2020). Puesta en práctica de un enfoque de sistemas alimentarios para acelerar el cumplimiento de la Agenda 2030. Notas introductorias. Roma, Italia: FAO. Recuperado de https:// www.fao.org/3/nd743es/nd743es.pdf
- Nair Ramachandran, P. K. (1997). Agroforestería. Chapingo, México: Universidad Autónoma de Chapingo, Centro de Agroforestería para el Desarrollo Sostenible.
- Pessanha Neves, D. (2012). Agricultura familiar. En R. S. Caldart, I. B. Pereira, P. Alentejano y G. Frigotto (Orgs.), Dicionário da Educação do Campo (pp. 34-42). Río de Janeiro y Sao Paulo Brasil: Escuela Politécnica de Salud Joaquín Venancio, Expresión Popular.
- Plonczak, M. (1996). Agroforestería y sistemas agroforestales. Mérida, Venezuela: Universidad de Los Andes (ULA), Facultad de Ciencias Forestales y Ambientales, Centro de Estudios Forestales y Ambientales de Postgrado (CEFAP).
- Rojas López, J. (2020). Dimensiones territoriales de la ruralidad: sinuosa narrativa desde un cercano ayer a los rumbos de hoy. Agroalimentaria, 26(50), 249-262. https:// doi.org/10.53766/Agroalim/2020.26.50.15
- Rojas López, J., y Tovar Zerpa, F. (2012). Antropología y Agro-ecología. Articulación necesaria para la agricultura alto-andina merideña. Revista Investigación, (25-26), 48-49. Recuperado de http://www.saber.ula.ve/ bitstream/handle/123456789/37881/ articulo_13.pdf?sequence=2&isAllowed=ySanchez,P. A. (1987). Soil productivity and sustainability in agroforestry systems. Nairobi, Kenia: ICRAF.
- Sarandón, S., y Flores, C. C. (2014). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de Agroecosistemas sustentables. Argentina, Buenos Aires: Editorial de la Universidad Nacional de La Plata, Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales.
- Travers, A., Elrick, C., Kay, R., y Vestergaard, O. (2012). Ecosystem-based adaptation: Moving from policy to practice. (Working document). Nairobi, Kenia: UN Environment Programme (UNEP). Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/287319167_Ecosystem based_Adaptation_Moving_from_Policy_to_Practice
- Von Scheliha, S., Hecht, B., y Christophersen, T. (2010). Diversidad biológica y medios de vida: beneficios de REDD. Eschborn, Alemania: GTZ- CDB, Deutsche Gessellschaf für Technische Zusammenarbeit (GTZ).
- Young, A. (1997). Agroforestry for soil management. Wallingford, Reino Unido: CAB International