De vil·la a alqueriael Moncaio – Torre del Descarregador (Guardamar del Segura, Alacant)

  1. Sonia Gutiérrez Lloret 1
  2. Antonio García Menárguez 1
  3. Víctor Cañavate Castejón 1
  1. 1 INAPH- Universitat d’Alacant
Revista:
La Rella: anuari de L'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó

ISSN: 1886-1032

Any de publicació: 2022

Número: 35

Pàgines: 177-194

Tipus: Article

Altres publicacions en: La Rella: anuari de L'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó

Resum

Els treballs desenvolupats per l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), en col·laboració amb l’Ajuntament de Guardamar del Segura, han permés documentar en extensió una vil·la romana costanera sota les restes d’un assentament musulmà a la platja del Moncaio, 3 km al sud del nucli de Guardamar del Segura i a uns 100 m del mar. Aquest important conjunt arqueològic inclou la torre del Descarregador, una possible torre almenara dels segles X-XI que fou construïda sobre una de les estances absidades pertanyents a la vil·la, el que confirma l’existència de dues fases d’ocupació superposades relacionades amb la mesquita i les instal·lacions industrials del Moncaio excavades amb anterioritat. L’assentament té un gran interés per la diacronia, l’entorn i la intensa relació amb altres emplaçaments coetanis situats entre la desembocadura del riu Segura, a uns 4 km al nord (especialment amb el complex de la Ràpita de les dunes de Guardamar), i l’Embarcador de l’Estació a uns 3,5 km, als voltants del nucli urbà de la Mata i de les salines que porten el seu nom.

Referències bibliogràfiques

  • Azuar Ruiz, R. et alii (1989), La Rábita Califal de las Dunas de Guardamar (Alicante). Cerámica. Epigrafía. Fauna. Malacofauna, Diputació Provincial d’Alacant, Alacant.
  • Azuar Ruiz, R. (coord.) (2004), Fouilles de la Rábita di Guardamar I: El ribat califal. Excavaciones e investigaciones (1984–1992), CCV, 85, Madrid.
  • Bujalance Silva, R. (2021), «Puertos andalusíes, una nueva perspectiva. El caso de la torre del Cap de l’Aljub (Santa Pola, Alicante)», Tudmir. Revista del Museo de Santa Clara, 6, p. 37-57.
  • Chavarría Arnau, A. (2007), El final de las villae en Hispania (siglos IV-VII d. C.), Brepols, Turnhout.
  • Del Mastro Ochoa, M. (2021), Estudio histórico del paisaje marítimo de la bahía de Guardamar Playa del Moncayo, Alicante (Santa Pola Torrevieja), Treball d’Investigació, Projecte Limos, INAPH.
  • García Menárguez, A. (1985), «Sobre la localización del topónimo Almodóvar, en la desembocadura del Segura», Sharq Al-Andalus, 6, p. 149-157.
  • García Menárguez, A. (1999), «La Torre del Descargador. Estudio preliminar de un asentamiento medieval y moderno en la franja litoral de Guardamar del Segura», Alquibla, 5, p. 221-268.
  • García Menárguez, A. (2004), «Sobre la producció de calç durant l’época romana en la comarca del Baix Segura. La calera del Moncaio (Guardamar)», La Rella, 17, p. 23-38.
  • García Menárguez, A. (2006), «Dades preliminars sobre la ràpita andalusí del Moncaio (Guardamar)», La Rella, 19, p. 227-245.
  • García Menárguez, A. (2010), «Arqueología islámica en Guardamar. Nuevas aportaciones», Guardamar del Segura. Arqueología y Museo, MARQ, p. 154-169.
  • García Menárguez, A. Franco-Sánchez, F. (2014), «Una nueva rábita en la playa de Guardamar del Segura: la rábita de El Moncayo», en Meouak, M De la Puente, C. (coords.), Abacus. Vivir de tal suerte. Homenaje a Juan Antonio Souto Lasala, CNERU-CSIC, Còrdoba-Madrid, p. 191-213.
  • García Menárguez, A. Gutiérrez Lloret, S. Cañavate Castejón, V. (2022), «El conjunto arqueológico de El Moncayo - Torre del Descargador (Guardamar del Segura, Alicante)», en AZUAR, R. - INGLESE, O. (coords.), Carta Arqueológica subacuática. II. El Sinus Ilicitanus. (Santa Pola / Tabar- ca Pilar de la Horadada, Alicante). Siglos V a.C.XIX d.C., MARQ, Serie Excavaciones Arqueológicas. Memorias, 9, Alacant, p. 113-126.
  • García Menárguez, A. - Gutiérrez Lloret, S. - Cañavate Castejón, V. Gambín Lorenzo, J. (2021), Trabajos de actuación en la Torre del Descargador (Playa de El Moncayo, Guardamar del Segura). Memoria científico-técnica 2019-2020. Ajuntament de Guardamar del Segura INAPH Universitat d’Alacant (Remesa a Conselleria per registre telemàtic el dia 29-01-2021).
  • García Menárguez, A. - Gutiérrez Lloret, S. Prados Martínez, F. Gambín Lorenzo, J. (2019), Memoria intervención en El Moncayo de Guardamar (Ampliación oeste: cortes D4 y D5. Ajuntament de Guardamar del Segura INAPH Universitat d’Alacant (Remesa a Conselleria per registre telemàtic el dia 09-05-2019).
  • Gutiérrez Lloret, S. (1996), La Cora de Tudmir: de la Antigüedad tardía al mundo islámico. Poblamiento y cultura material, CCV, 57, Madrid-Alacant.
  • Gutiérrez Lloret, S. (coord.) (2019), Proyecto LIMOS. Litoral y Montañas en transición: arqueología del cambio social en las comarcas meridionales de la Comunidad Valenciana (Prometeo 2019/035), Generalitat Valenciana Universitat d’Alacant [https://limos.inaph.ua.es/].
  • Pons Murcia, M. (2015), Aproximación al estudio del yacimiento de «El Moncayo» Guardamar del Segura (Alicante), Treball final del Màster en arqueologia professional i gestió integral del patrimoni, Universitat d’Alacant.
  • Yus Cecília, S. (2012), «La torre del Port del Cap del Aljub», Santa Pola. Arqueología y museo, MARQ, Alacant, p. 158-165.