The Gestation of Modern Gastronomy in Spain (1900-1936)
- 1 University of Alicante. Campus de San Vicente del Raspeig
ISSN: 2253-797X
Año de publicación: 2017
Volumen: 6
Número: 2
Páginas: 99-110
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Culture & History Digital Journal
Resumen
This article discusses the gastronomic activity that took place in Spain between 1900 and 1936. It does so assuming that the modernisation process of Spain’s gastronomy transpired during these years, which is the same period recognised for when modernity emerged in other areas. This approach has been possible due to the discovery and analysis of unpublished testimonies of that time, mainly obtained from the general illustrated and specialised trade press as well as treatises written by cooks and writers of the period and the contemporary literature on the subject. These findings support the existence of factors such as the desire to have a national culinary identity, the creation of the first training centres, the emergence of professional associations and the abundant production of cookery books, treatises and culinary magazines. All these elements enable us to outline and contemplate the formation of the modern structure of gastronomic activity, but above all, they enrich part of its history and highlight the advisability of conducting research in a field that is so important for Spain; namely gastronomy.
Referencias bibliográficas
- Aguirregoitia, Ainhoa and Fernández, Mª Dolores (2015) "La gastronomía en la prensa española del siglo XIX". Estudios sobre el mensaje periodístico, 21, 1: 7-33.
- Alvar, Manuel (1992) "Los diccionarios académicos y el problema de los neologismos". El neologismo necesario. http://www.cervantesvirtual. com/obra-visor/los-diccionarios-acadmicos-y-elproblema-de-los-neologismos-0/html/01099ca2-82b2-11dfacc7-002185ce6064_6.html [accessed 07/December/2015].
- Anderson, Lara (2013) Cooking up the Nation. Spanish Culinary Texts and Culinary Nationalization in the Late Nineteenth and Early Twentieth Century. Támesis, New York.
- Anderson, Lara (2014) "The Unity and Diversity of La olla podrida: an Autochthonous Model of Spanish Culinary Nationalism". Journal of Spanish Cultural Studies, 14, 4: 400-414. https://doi.org/10.1080/14636204.2013.916027
- Arroyo, María (2016) "Ilustración publicitaria y vida cotidiana en las revistas gráficas: La Esfera (1920-1930). Historia y Comunicación Social, 21, 1: 189-202.
- Ballarín, Pilar (1999) "Maestras, innovación y cambio". Arenal, 6, 1: 81-110.
- Bueno, Pilar and Ortega, Raimundo (1998) "De la fonda nueva a la nueva cocina. La evolución del gusto culinario en España durante los siglos XIX y XX". Revista de libros de la Fundación Cajamadrid, 19: 1-19. http://www.revistadelibros.com/articulos/ evolucion-de-la-cocina-espanola-durante-los-siglos-xix-yxx. [accessed 18/September/ 2016].
- Burgos, Carmen de (1918) La cocina moderna. Prometeo, Valencia.
- Camba, Julio (2013) La casa de Lúculo. Catálogo de publicaciones del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Colección Orellana 23, Madrid.
- Echagüe, J. Antonio and Echagüe, Gonzalo (2013) Historia de la gastronomía (Esbozos). Real del Catorce editores, Madrid.
- Elizalde Pérez-Grueso, Mª Dolores (2000) "El 98 desde una perspectiva normalizadora. Una reflexión historiográfica de un centenario". Hispania, LX, 2: 707-736.
- Ford, Richard (2008) Manual para viajeros por España y lectores en casa. Turner, Madrid.
- Hernández Cano, Eduardo (2013) "Solitarios refugios de efemérides viejas. Monumentos y ciudades históricas como símbolos nacionales en la prensa gráfica (1918-1930)". Hispania, LXXIII, 44: 377-408. https://doi.org/10.3989/hispania.2013.011
- Luján, Néstor and Perucho, Juan (1974) El libro de la cocina española: gastronomía e historia. Danae, Barcelona. PMid:4836132
- Martín, Eduardo (2008) Teodoro Bardají Mas. El precursor de la cocina moderna en España. E. Martín editor.
- Martínez, Manuel (1981) Historia de la gastronomía española. Editora Nacional, Madrid.
- Martín-Lorente, Manuel and Fernández Fernández, César (2014) "Aspectos de cultura y comunicación en el protocolo gastronómico y las prácticas de alimentación en diferentes etapas históricas". Historia y Comunicación Social, 19, Extra 3: 831-842. https://doi.org/10.5209/rev_HICS.2014.v19.46566
- Muro, Ángel (1894) El Practicón: tratado completo de cocina al alcance de todos y aprovechamiento de sobras. Librería de Miguel Guijarro, Madrid.
- Pardo Bazán, Emilia (1913) La cocina española antigua. Renacimiento, Madrid.
- Parra de Mas, Santiago (2008) "Fondas, hoteles y banquetes en la Zaragoza del siglo XIX". Cuadernos de Aragón, 38: 9-124. http://ifc.dpz.es/recursos/publicaciones/28/29/_ebook.pdf [accessed 07/October/2016]
- Pérez, Dionisio (1929) Guía del buen comer español. Inventario y loa de la cocina clásica de España y sus regiones. Maxtor, Valladolid.
- Pérez Samper, Mª de los Ángeles (1998) "Catalu-a y Europa a la mesa: las recíprocas influencias en los modelos alimentarios de la Época Moderna". Pedralbes: Revista d´historia moderna, 18, 1: 251-272.
- Pérez Samper, Mª de los Ángeles (2009) "La historia de la historia de la alimentación". Chronica nova: Revista de historia moderna de la Universidad de Granada, 35: 165-192.
- Puga y Parga, Manuel Mª (1913) La cocina práctica. Tip. de El Noroeste. Reglamento y plan de estudios de la Escuela Española de la Industria Hostelera [REEIH] (1909). A. Velasco Impresor, Madrid.
- Renard, Marie-Christine and Thomé, Humberto (2016) "Cultural Heritage and Food Identity: The pre-Hispanic Salt of Zapotitlán Salinas, Mexico". Culture & History Digital Journal, 5, 1. https://doi.org/10.3989/chdj.2016.004
- Sanz-Ca-ada, Javier and Muchnick, José (2016) "Geographies of Origin and Proximity: Approaches to Local Agro-Food Systems". Culture & History Digital Journal, 5, 1.
- Simón, Mª del Carmen (1999) "Bibliofilia y gastronomía: una colección ejemplar". Pliegos de bibliofilia, 7: 27-32.
- Simón, Mª del Carmen (2003) Bibliografía de la gastronomía y la alimentación en España. Ediciones Trea, Gijón.
- Simón, Mª del Carmen (2011) "Evolución de la profesión de cocinero: del primer estatuto a la primera exposición culinaria en Madrid (1758-1925)". Anales del Instituto de Estudios Madrile-os, LI: 337-358. http://iemadrid.es/publicaciones/80/IEM-anales-tomoLI/. [accessed 18/February/2016].
- Simón, Mª del Carmen (2012) "Ignacio Domènech, autor y editor culinario". Cincinnati Romance Review, 33: 4-26. http://www.cromrev.com/volumes/vol33/vol33-complete.pdf. [accessed 25/ January/2016].
- Simón, Mª del Carmen and Ansón, Rafael (1997) "Bibliografía universal de gastronomía". Cuenta y razón, 104: 123-132.
- Thebussem, Dr. and Un cocinero de S. M. (1888) La mesa moderna. Cartas sobre el comedor y la cocina cambiadas entre el Doctor Thebussem y Un cocinero de S.M. Librerías de Fernando Fe y Leocadio López y sus corresponsales, Madrid.
- Thebussem, Dr. and Valera, Juan (1906) NN KB CH por el Dr. Thebussem. En husa por Juan Valera. En escabeche y en sobremesa. Sucesores de Rivadeneira, Madrid.
- Torre y Leyba, Ángel Mª de la (1774) Economía de pretendientes. Diálogo entre Económico y Glotón. Imprenta de Francisco Xavier García, Madrid.