La dessalinització d'aigües salobres i aigua de mar per a incrementar els recursos hídrics. Avantatges i incovenients d'utilitzar aigües dessalinitzades
- 1 Universitat d'Alacant - Universidad de Alicante, España
ISSN: 1886-1032
Argitalpen urtea: 2017
Zenbakia: 30
Orrialdeak: 189-207
Mota: Artikulua
Beste argitalpen batzuk: La Rella: anuari de L'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó
Laburpena
La solució a lʼescassetat dʼaigua en moltes conques i regions del món necessita de lʼobtenció de nous recursos addicionals als que es deriven del cicle hídric, quan aquests són insuficients. Per aconseguir-ho són possibles tres actuacions: transvasaments des de conques excedentàries, reutilizació dʼaigües residuals i dessalinització dʼaigües salobres i aigua del mar. En aquest article, després dʼassenyalar els principals avantatges i inconvenients de cada actuació, sʼhi desenvolupen els aspectes més significatius relacionats amb la dessalinització, demostrant la importància a escala mundial, a Espanya i a la província dʼAlacant en particular. Es descriuen com a exemples il·lustratius xicotetes plantes utilitzades per a solucionar problemes de potabilitat en zones aïllades, i lʼaplicació de dessalinització per a resoldre la disponibilitat dʼaigua per a reg en el campus de la Universitat dʼAlacant a Sant Vicent del Raspeig. Després dʼuna anàlisi sobre aspectes relacionats amb la qualitat dʼaigua obtinguda, quantitat dʼaigua disponible per a ser dessalada, gestió del recurs, impactes ambientals del procés i costos, es conclou que la dessalinització representa una alternativa per a incrementar els recursos dʼaigua en zones deficitàries amb aigua de qualitat i per tant hauria dʼincloureʼs en la planificació hidrològica de les conques deficitàries com a opció complementària dʼaportació dʼaigua, de manera contínua o puntualment en períodes dʼescassetat.
Erreferentzia bibliografikoak
- DeSA, UN (2013), World population prospects: the 2012 revision, Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat, Nova York.
- IDA Desalination Yearbook (2013), Yearbook 2013-2014, Global Water Intelligence.
- IDA Desalination Yearbook (2015), Yearbook 2015-2016, Global Water Intelligence.
- Schertenleib, M. H. - Egli-Brož, H. (2011), Globale Klimatologie: Meteorologie, Wetterinformation und Klimatologie, Compendio Bildungsmedien AG.
- Smakhtin, V. - Revenga, C. - Döll, P. (2004), «A pilot global assessment of environmental water requirements and scarcity», Water International, 29 (3), p. 307-317.
- Werner, B. - Collins, R. (2012), «Towards efficient use of water resources in Europe», EEA Report, 1.
- Zotalis, K. - Dialynas, E. G. - Mamassis, N. - Angelakis, A. N. (2014), «Desalination Technologies: Hellenic Experience», Water, 6 (5), p. 1.134-1.150.